Bakımı

Diğer tüm canlılar gibi dobermannlar da uygun koşullarda yaşamak isterler. Karşılanması gereken barınma, beslenme ve temizlik gibi birçok gereksinimleri vardır. Bu ihtiyaçları gidermek sahiplerin sorumluluğundadır. Ancak, gerçekte birçok kişi bu ihtiyaçların nasıl karşılanacağından habersiz.

Temiz Tutun

Temiz bir dobermann sağlıklı ve mutludur. Tabiî bunun için hem kendisinin hem de çevresinin temizliğine özen verilmelidir. Düzenli olarak taranmasından tırnaklarının uzadıkça kesilmesine, yaşam alanının periyodik bakımından suyunun sürekli tazelenmesine varıncaya dek birçok noktaya dikkat edilmelidir. Dobermannlar, bazen kendi salyalarının bulaştığı suyu bile içmeyecek kadar titiz varlıklardır.

Yaşam Alanını Belirleyin

Dobermannlar, ılıman havadan hoşlanırlar. Soğuktan ve sıcaktan pek hazzetmezler. Yaşam alanlarının kışları sıcak, yazları serin olan bir yerde bulunmasından mutluluk duyarlar.

Bazı kimseler köpeklerine evlerinin içinde, bazı kimseler de evlerinin dışında bakarlar. Her ne şekilde olursa olsun köpeğin barınacağı yerin ıslak ve nemli olmayan; sıcak ve güvenli bir yer olmasına dikkat edilmelidir. Evin dışında barınacak köpeklerin; sıkışıklı yaratmayacak ve temizliği kolay yapılacak kadar geniş, yerden yüksek ve zemini ahşap döşeli bir kulübede bakılmasına itina gösterilmelidir. Kendilerine özel bu alanda, üzerine yatabilecekleri döşek ya da minder gibi yumuşak ve temiz bir eşya bulunmasından ayrıca keyif alacaklardır.

Beslenmesine Özen Gösterin

Dobermann, atletik vücuda sahip enerjik bir köpek ırkıdır. Bu sebepten ötürü düzenli ve kaliteli besinlere ihtiyaç duyar. Doğru şekilde beslenemeyen dobermann; enerjisini, sağlığını ve estetiğini kaybeder. O yüzden, beslenme konusu dobermann sahiplerinin dikkatini fazlasıyla hak etmektedir.

Sahipler, dobermannlarının beslenme gereksinimlerini kulaktan dolma bilgilerin yönlendirmesiyle karşılamaktan kaçınmalıdırlar. Güvenilir kaynaklardan edinilmiş bilgiler doğrultusundaki besleme, istenilen sonuçları elde etmede en büyük adımdır.

Hemen her evrenin (çocukluk, gençlik, yetişkinlik, yaşlılık gibi) kendine özgü beslenme ihtiyaçları ve bu ihtiyaçları karşılamanın püf noktaları vardır. Örneğin, yaşlılık dönemine girmiş bir köpeğin hareket yeteneği gençliğine göre daha kısıtlı olacağı için kilo alması kolaylaşacak, aldığı kiloları vermesi ise zorlaşacaktır. Bu durum, ancak yaşına uygun istikrarlı bir beslenme programıyla aşılabilir.

Sağlığına Dikkat Edin

Sahipler, olası bir sağlık sorunun sinyallerini alabilecek kadar iyi birer gözlemci olmalıdırlar. Çünkü en ciddi sorunlar bile erken teşhis ve tedavi sayesinde aşılabilir konumdadır. Şu noktada doğru veterinerle çalışmanın önemi de ortaya çıkmaktadır. Tüm aşı, tedavi ve kontrollerinin zamanında ve doğru veterinere yaptırılması, dobermannınızın sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.

Enerjisini Atmasına Yardımcı Olun

Dobermann denilince akla gelen ilk şeylerden birisi de yüksek enerjidir. Bu enerjinin süreli egzersizlerle atılması gerekmektedir. Bunu da günde 2 saat olarak belirleyebiliriz. Öğrenme hevesi yüksek kolay eğitilebilir bir ırk olduğundan, enerjisi eğitim çalışmaları ve yürüyüşlerle atılabilir.

Dobermann ırkının dezavantaj olarak anılabilecek tek özelliği, diğer ırklara nazaran geç olgunlaşmasıdır. Çocukluktan gelen şımarıklığını atacak olgunluğa erişmesi 1,5–2 yaşını bulabilir. Bu dönem zarfında ailesini biraz fazla yoracağı aşikârdır. Fakat alanında uzman bir eğitmenin yardımı, söz konusu enerjiyi öğrenmeye sevk ederek bu dönemi rahatça aşmanızı sağlayabilir.

Şeref Şeref