Dobermanla Yaşamak

Dobermannla yaşamak bir ayrıcalıktır. Bu ayrıcalık, özen ve çaba ister. Onunla yaşarken öğreneceklerinize inanamayacaksınız. O, beklentilerinizin üstünde bir ırktır. Aslında bu çok mükemmel bir özellik gibi görünse de sizi zorlayabilir. Sizinle zekâ konusunda bile baş edebileceğinden emin olun. Kaç yaşında olursa olsun bir dobermannı göz ardı edemezsiniz. Her daim gözünüzün önünde, dizinizin dibinde olurlar ve size her konuda yardım etmek isterler. Fakat yalnız kalma ihtiyacınız olduğunu da hisseder ve ona göre davranırlar.
Dobermann, çalışma azmine vâkıf bir görev köpeğidir. Verilecek görevleri en zorlu koşullarda bile yerine getirebilecek yeteneğe sahiptir. Bu yüzden dobermannınızla yapabileceğiniz aktiviteler geniş bir yelpazede nüksetmektedir. İtaat, çeviklik (agility), koruma, iz sürme, frizbi, bisikletle koşu gibi birçok eğitimden başarıyla geçebilir.

Dobermann; ne zaman koruyacağını, ne zaman diş göstereceğini ve ne zaman gülümseyeceğini iyi bilir. İhtiyacınız olduğunda tüm benliğiyle yanınızda olacaktır. Bir köpekte bulabileceğinizden daha fazlasına haizdir. Onunla her anınız, öğrenme ve öğretmekle geçer. Onu, kafasına göre yaşaması için edinmek büyük bir haksızlık olacaktır. Sahibiyle madden ve manen birlikte olmak, çalışmak ister. Dobermannla mutlu bir şekilde yaşamanın sırrı, ona yapılması gereken günlük işler vermenizden geçer. Ondan ne beklediğinizi açıkça bilmeli ve ömrü boyunca bu kurallara uyulacağını öğrenmelidir. Eğer kararlı olmaz ve kendinizle çelişirseniz, dobermannınızın aklını karıştırırsınız. Bu, olması istenmeyen bir durumdur.

Bir dobermann hayatında çeşitlilik ister. Sadece evde değil, bu çeşitliliği her yerde arzu eder. Farklı yerler, farklı insanlar ve farklı canlıları görmek kişiliğine inanılmaz boyutlarda katkı sağlar. Örneğin, yavrunuzun sosyalizasyon döneminde mümkün olduğu kadar değişik yerlere götürmeye ve değişik nesnelerle, insanlarla ve canlılarla tanıştırmaya çalışın. Tehlike arz edecek veya etmeyecek şeyleri, önceden hazırladığınız senaryolarla ona anlatın. Bu sayede dobermannınızın karakterinin gelişmesine, kendi başına doğru kararlar verebilmesine olanak sağlamış olursunuz.

Tüm bunların yanında, bir dobermannı eğitmek sabır ister. Bu, zor öğrenen bir ırk olduğu anlamına gelmemeli. Aksine, insan zekâsına olan yakınlığı sebebiyle sizi eğitmeye çalışacağı anlamına gelmelidir. Bu sebepten ötürü eğitim esnasında sinirleneceğiniz zamanlar olabilir. Ancak dobermanna bir şeyler öğretmek; sabırlı, eğlenceli, adil ve kararlı olmakla mümkündür. Kolay sıkılabildikleri için dobermannları her gün eğitmek bazı zamanlar için mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda uzman bir eğitmene danışmak sorununuzu çözecektir.

Ve son olarak, dobermannın inanılmaz bir espri anlayışı vardır. Eğer karakterini iyi tahlil edemezseniz, sizi yönettiğini ve hatta sizinle oyun oynadığını göreceksinizdir. 🙂

Şeref Şeref