KIF Hakkında

Türkiye’de 2006 yılında kurulan Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu ( KIF ) merkezi Belçika da olan. Tüm Dünyadaki Köpek Irklarının Ülkeler adına kayıt altına alınması ve kayıtlı ırkların soy kütük belgelerinin uluslar arası geçerliliğini, köpek ırklarının gelişimi için bilimsel ve yönetsel organizasyonların düzenleyicisi olan FCI’ a 14.10.2010 tarihinden itibaren kontratlı üyesi olarak kabul edilmiştir.  KIF, ülkemizi Dünya içinde Kinoloji ve köpek ırkları ile ilgili temsil etme yetkisine sahip tek organizasyondur.

Federasyonumuz Kısa Tarihçi; KIF, 2006 yılı Eylül ayında kuruldu. Kuruluşun hemen arkasından, daha önce kurucu dernek temsilcilerinin temas etmeye başlamış bulundukları FCI’a (Federation Cynologiueq Internatinal / Uluslararası Kinoloji Federasyonu) üyelik başvurusunda bulunuldu. Federasyonumuzun amacı, tüzüğümüzün 4.ncü maddesinde belirtildiği gibi, ülkemize ait köpek ırklarının (Kangal, Akbaş, Anadolu Mastifi, Kars Köpeği, Türk Kopoyları, Sultan Tazısı ve başkalarını içermektedir. ) uluslararası platformda ülkemiz adına tescil edilmesinin sağlanması. FCI’ca kabul edilmiş diğer köpek ırklarına mensup köpeklerin ve bir ırka mensup olsun ya da olmasın tüm köpeklerin üretim, yetiştirme, eğitim ve bakımlarının, FCI ve benzeri veya üyesi kurumlarca tarif edilerek tüm dünyada uygulanmakta olan standartlarda gerçekleştirilmesinin sağlanması ve insanoğlunun neredeyse dünya üzerinde var olduğu ilk günlerden beri insana son derece sadık bir tavır ile hizmet etmiş olan bu asil hayvanın ırk, cins ya da görünüşleri ne olursa olsun yurdumuzda da tüm dünyada olduğu gibi herkesten hak ettiği saygı ve muameleyi görmesi için gerekli olan tüm girişimlerin gerçekleştirilmesi ve desteklenmesidir. Çalışmalarımızın gelişmesi ve yayılması ile yurdumuzdaki kayıtlı köpek sayısı artacak, köpek üretimimde ve sahiplenilmesinde doğru kıstasların kullanılması zorunlu hale gelecektir. Sonuç olarak Üretici-yetiştirici ve köpek sahiplerinin sorumluluklarının yerleştirilesi ile ülkemizde sokak köpeği kavramın da zaman içinde ortadan kalkacağını bilmekteyiz.
Şu anda Federasyonumuza üye Irk Derneği sayısı 18 e ulaşmış ve üye sayımız her gün yeni kurulan ve Federasyonumuza üye olmak için başvuruda bulunan yeni dernekler ile artmaktadır. Federasyonumuz kuruluşundan itibaren FCI üyeliğinin başlatılabilmesi için göstermesi gerekli olan faaliyetleri sürdürmüş, soy kütüğü uygulamasına temel teşkil eden Kayıt Organizasyonları, üretim faaliyetlerinin kontrolü açısından gerekli olan Irk Standartları Değerlendirme Organizasyonları ve Irk Standartları Uygunluk / Köpek Irkları Güzellik Yarışmalarını, dernek ve köpek severlerden gelen talepler ile yurdun bir çok yerinde bu faaliyetler programlı olarak yapılmaktadır. Bu yoğun çalışma ile KIF Soy Kütüğüne kaydedilen köpeklerin sayısı her gün hızla artmakta ve Ayrıca yerli ırkların gerçek, yozlaşma olmamış durumları ile FCI nezdinde ülkemiz adına kaydedilmelerini sağlamak için gerekli olan ırk standardı hazırlanması ve gen haritası tespit çalışmaları Kangal Çoban Köpeği ve Akbaş Çoban Köpeği Irkları için başlatılmış, Kangal Çoban Köpeği Irkı ile ilgili çalışmalar tamamlanacak duruma gelmiştir.
Federasyonumuza üye dernekler bir yandan yurt içinde, her biri bu yarışma gibi birer ilk olan yarışma, seminer, çalışan köpekler ırkları için iş imtihanları düzenlerken bir yandan da üyeleri tarafından yurt dışındaki benzer organizasyonlarda başarı ile temsil edilmektedirler.
Görüldüğü gibi tüm bu çalışmalar ile KIF Türkiye de çok önemli olan bir açığı ve gerekliliği yerini getirmekte ve ülkemizde pek çok ilke imza atarak yoluna devam etmektedir.

http://kif.org.tr