S.S.S.

Dobermann ırkı hakkında sıkça sorulan sorulara baktığımızda, bu ırkın ne kadar yanlış tanındığını görebiliriz. Aşağıdakiler, dobermann sahiplerine başkaları tarafından onlarca kez yöneltilen sorular ve bu soruların cevaplarından oluşmaktadır.

Dobermannların laboratuvarda üretildiği söyleniyor. Bu doğru mu?

Hayır. Diğer pek çok köpek ırkı gibi farklı ırkların melezlenmesi sonucu üretilmişlerdir.

Belli bir yaştan sonra beyni kafatasına sığmıyor, deliriyor ve herkese saldırıyormuş!
Üretimi yakın geçmişe dayanan dobermann ırkının popülaritesinin artmaya başladığı zamanlarda, diğer ırkların üreticileri, ortaya bu türden şehir efsaneleri atmışlardır. Kayıtlara geçmiş böyle bir vakaya bugüne kadar rastlanılmamıştır. Dobermannlar, beyin ve zekâ gelişimlerini diğer köpek ırkları gibi sağlıklı şekilde sürdürür ve tamamlarlar. Kısacası, bu söylenti bir şehir efsanesinden başka bir şey değildir.
“King Dobermann” diye bir ayrım var mıdır?
Dobermann ırkında böyle bir ayrım yoktur. Bu ırkın standartları, yetkili kurumlarca belirlenmiştir. FCI tarafından belirlenen standartlara göre dişiler en çok 68cm, erkekler ise en çok 72cm omuz yüksekliğinde olmalıdırlar. Bu sınırlar, aşağı-yukarı 2cm oynayabilirler. Bu sınırları aşan dobermannlar yarışmalardan diskalifiye edilirler. Ayrıca bu türden dobermannlarda sağlık sorunları görülmektedir.
“Macar, Amerikan, İtalyan, Alman Dobermann” gibi ayrımlar var mıdır?
Bu ayrımlar “king dobermann” gibi uydurmadır. Dobermann ırkı tektir ve ülkelere göre oluşturulacak ayrımlara tabi tutulamaz. Sadece gerektiği takdirde üretildiği ülke belirtilebilir.

Dobermann apartman dairesinde yetiştirilir mi?
Dobermannın egzersiz ihtiyacı diğer köpeklere nazaran biraz daha fazladır. Bu ihtiyacı günde 2 saat olarak belirleyebiliriz. Bunun dışında dobermann aile içinde sıcak ilişki ihtiyacı duyan bir ırktır ve ülkemizdeki birçok kişi, dobermannlarını apartman dairelerinde beslemektedirler. Zira bu şartlara çoğu ırktan daha müsaittir.

Dobermann beni, ailemi ve bulunduğu yeri koruyabilir mi?
Bu ırkın üretim amacı korumadır. Dünya genelinde polis, asker ve arama-kurtarma köpeği olarak kullanılır. Dobermann alan korumada da kişi korumada da kolay eğitilebilen korkusuz bir ırktır. Bu sebepten ötürü en iyi koruma köpekleri arasında anılır.

Çok havlar mı?
Dobermann ırkı çoğu ırktan daha az havlar. Bu havlama sorun teşkil ederse kolay öğrenen bir ırk olduğu için zamanla bu sorun aşılabilir.

Çok büyür mü ya da küçük kalır mı?
Dobermann ırkının standartları bellidir. Büyüme oranı da doğru beslenmesi şartı ile bu sınırlar içinde kalacaktır. Bazı bilinçsiz köpek sahipleri, köpeğin esas beslenme ihtiyaçlarını göz ardı ederek kulaktan dolma yöntemlere başvurmaktadırlar. Doğru şekilde beslenmiş her dobermann, genetik bir sorun barındırmadığı müddetçe standartlar dâhilinde büyüyecektir.

Çocuklara karşı saldırgan ve tehlikeli olur mu?
Dobermann, çocuklarla sıcak ilişkiler kurmayı seven oyuncu bir ırktır. Küçük yaşlarda çocuklarla kaynaştırılarak sosyalleştirilmesi gerekir. Bu dönemde çocukların bağırıp çağırarak köpeği heyecanlandırmasına ya da kızdırmasına engel olunmalıdır. Aksi durumlar her köpek gibi dobermannı da asabî yapabilir.

Kulağı, kuyruğu kesilen dobermann saldırganlaşır mı?
Hayır, bu operasyonlar tamamen estetik amaçlıdır ve dobermannların saldırganlaşmasında hiçbir etkisi yoktur.

Dobermannlarda kulak ve kuyruk kesimi gerekli midir?
Hayır, gerekli değildir. Bu işlem, bazı tıbbî mecburiyetler dışında tamamen estetik amaçlı yapılmaktadır. Ülkemizde kulak-kuyruk kesimi yasaktır.

Dobermannların tüyleri dökülür mü?
Her ırk gibi dobermannlar da tüy dökerler. Fakat kısa tüylü olmaları bu açıdan bir avantajdır. Tüy dökme sorunu biraz da beslemeye bağlıdır. Beslenme hususunda bazı noktalara dikkat edilirse bu sorun en aza indirgenebilir.

Dobermann ırkının tam ismi nedir?
Dobermann, adını üreticisinden alan nadir ırklardandır. Üreticisinin tam ismi, Karl Friedrich Louis Dobermann’dır. Irkın ismi; Almanya’da “dobermann”, ABD’de “dobermann pinscher”, Türkiye’de ise dile bu şekilde yerleştiği için “doberman” olarak kullanılmaktadır.


IDC

Oops! We could not locate your form.

hazırlanıyor